2.4K
A light summer potato gratin – an ideal company to most dishes.
Ein leichtes sommerliches Kartoffelgratin – ein idealer Begleiter zu den meisten Gerichten.
Potato gratin provençale / Kartoffelgratin provençale
Print
Serves: 4
Prep Time:
Cooking Time:
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
Ingredients
- 1.5 kg firmly cooking potatoes / festkochende Kartoffeln
- branch rosemary / Rosmarinzweig
- clove of garlic / Knoblauchzehe
- 1.5 dl Olive oil / Olivenöl
- Salt, Pepper / Salz, Pfeffer
Instructions
- Peel the potatoes, cut them and in cubes à 0.5cm and cook them (e.g. 12 minutes in a pressure cooker) until they are done.
- Finely chop the leaves of a large branch of rosemary. Mix it with a pressed clove of garlic, 1.5 dl olive oil, pepper and 3 teaspoons salt.
- Put the potatoes in a ovenproof tray and mix them with the marinade.
- Bake for 25 - 30 minutes in the oven with circulating air at 220° C until golden brown
- Die Kartoffeln schälen, in 0,5 cm große Würfel schneiden und (z.B. im Schnellkochtopf 12 Minuten) kochen, bis sie gar sind.
- Die Blätter eines großen Rosmarinzweigs fein hacken. Mit einer gepressten Knoblauchzehe, 1.5 dl Olivenöl, Pfeffer und 3 Teelöffel Salz vermischen.
- Die Kartoffeln in eine ofenfeste Form geben und mit der Marinade vermischen.
- Im Backofen bei 220° C Umluft 25 - 30 Minuten goldbraun backen.