About Zombie Tom-Toms, Scarecrows and Drinks in Andalusia (English/German)

by Adrian
2.2K views

Deutsche Version unterhalb des englischen Texts.

We spent our summer holidays in Marbella on the Costa del Sol of Spain and enjoyed culinary and other specialities. Our apartment was on the 6th floor directly at the beach-side and we enjoyed a wonderful view.

 However the balcony also offered an excellent view for the seagulls. Susann had to notice this at our first breakfast. After having put the cereals, bread, cheese etc on the table, she went again inside to get the coffee. As she turned around, a grown-up seagull was sitting on the breakfast table grabbing a large piece of cheese. In the next days Adrian found his new “role of life before breakfast” as scarecrow 🙂

Whilst the seagulls showed less interest Horchata, a glass of it for breakfast was strongly appreciated by us. This drink is made from ground Chufas (also called tiger nuts and in German called “Erdmandeln” but not related to “our” almonds.). It not only tastes delicious but is also said to have a cholesterol-lowering and digestive effect. In the local supermarket there were various brands of Horchada and we hope very much to find these also in the area of Basel at affordable prices.

A holiday in Andalusia wouldn’t be complete without a visit to the Alhambra near Granada. In contrast to a disappointed Italian family queing in front of us, Susann had already ordered the tickets three months in advance in wise foresight. Freshly showered and fed with a nice breakfast we programmed at 10 am the the Sat Nav of our rental car with “Granada center” and drove off. Shortly before noon we arrived there and decided to follow the road signs to the Alhambra. Since we couldn’t find a shutdown function on the Tom Tom unknown to us, we did what we always do in such situations: unplug and rely on the device to run out of power. Apparently, however, Tom Tom’s battery research has made unbelievable progress in recent years: at least a quarter of an hour later we still heard instructions from the living dead in the glove compartment “at the next roundabout, take the third exit….”.

Besides the Horchata, we also got to know another fine drink, the Pacharan: this is an Anis-blackthorn liqueur, which is -accompagnied by some ice cubes – an excellent digestif.

Last but not least we drank several fine Spanish wines, but about that another time.
Best regards, Susann and Adrian

***

Von Zombie-TomToms, Vogelscheuchen und Getränken in Andalusien

Wir haben unsere Sommerferien in Marbella an der Costa del Sol Spaniens verbracht und kulinarische und andere Spezialitäten genossen. Unsere Wohnung lag im 6. Stock unmittelbar am Strand und hatte einen wundervollen Ausblick

Umgekehrt bot der Balkon auch einen ausgezeichneten Einblick für die Möwen. Dies musste Susann beim ersten Frühstück bemerken. Sie lief zurück in die Wohnung, um den Kaffee zu holen. Als sie sich umdrehte sass eine stattliche Möwe auf dem Frühstückstisch, welche sich gerade ein grosses Stück Käse schnappte. In den nächsten Tagen fand Adrian seine neue “Rolle des Lebens vor dem Frühstück” als Vogelscheuche 🙂

Von den Möwen weniger, dafür aber von uns umso mehr geschätzt wurde ein Glas Horchada zum Frühstück. Diese wird aus gemahlenen Erdmandeln (auch Tigernüsse genannt und nicht zu verwechseln mit “unseren” Mandeln.) hergestellt. Dieses Getränk schmeckt nicht nur lecker sondern soll auch cholestrinsenkende sowie verdauungsfördernde Wirkung haben. Im lokalen Supermarkt gab es diverse Marken von Horchada und wir hoffen sehr, diese auch in der Umgebung von Basel zu erschwinglichen Preisen zu finden.

Zu Ferien in Andalusien gehört der Besuch der Alhambra bei Granada. Im Gegensatz zu einer enttäuschten Familie Italiener vor uns, hatte Susann in weiser Voraussicht die Tickets bereits drei Monate im Voraus bestellt. Frisch geduscht und gefrühstückt programmierten wir um 10 Uhr in der Früh das Navi unseres Mietautos mit “Granada  Zentrum” und fuhren los. Kurz vor Mittag kamen wir dort an und beschlossen, nun den Strassenschildern zur Alhambra zu folgen. Da wir an dem uns unbekannten Tom Tom keine Abschaltfunktion fanden, taten wir, was wir in solchen Situationen immer tun: ausstecken und darauf verlassen, dass dem Gerät der Strom ausgeht. Offenbar hat jedoch die Akku-forschung bei Tom Tom in den letzten Jahren unglaubliche Fortschritte gemacht: jedenfalls hörten wir noch eine Viertelstunde später aus dem Handschuhfach die Aufforderung “beim nächsten Kreisverkehr nehmen sie die dritte Ausfahrt….”

Neben der Horchata haben wir auch noch ein weiteres feines Getränk kennen gelernt, den Pacharan: dies ist ein Anis-Schlehen-Likör, der mit ein paar Eiswürfeln ein ausgezeichneter Digestif ist.

Last but not least haben wir diverse feine spanische Weine getrunken, aber darüber ein anderes Mal.

Liebe Grüsse, Susann und Adrian